Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme

Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme

Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme. Yüzerken nefes tekniğini bilme, doğru ve etkili yüzebilmenin en önemli unsurudur. Günümüzde hemen hemen herkes yüzme bildiği söylerken, kaçının doğru yüzebildiği acı bir gerçektir. Özellikle işin içine yüzerken nefes alıp verme girdiğinde birçok birey su içerisinde boğuşmaktan ileri gidemiyor. Hal böyle olunca da nefes problemi çeken kişiler iki üç kulaç sonrasında yorulmaya başlıyor veya çeşitli kramp vakaları ile karşılaşılabiliyor.

Yüzerken nefes alıp verme, yüzmenin en temel kurallarından biridir. Bunu yapabilmek için iyi bir yüzme tekniği bilmeye gerek yoktur ancak yine de işinizi görebilecek kadar bir teknik bilgiye sahip olmanız yeterlidir.

Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme

Günümüzde boğulma vakalarına baktığımızda, aslında bir çoğunun nefes kontrolü sağlayamama sonucu panik ve buna bağlı olarak oluşan korku sonucu oluştuğunu biliyoruz. Yüzmede suya karşı olan korku, bireyleri doğru nefes alıp vermelerinin önünde bir set oluşturmaktadır. Suya karşı olan bu korkuyu yenebilmenin en temel karşılığı yüzmede nefes kontrolünü sağlayabilmekten geçmektedir.

Serbest teknikte nefes alma ve verme
Serbest teknikte nefes alma ve verme

Yüzerken nasıl nefes alınır?

Yüzerken doğru nefes alma için basit derecede yüzme stili biliyor olmanız yetecektir. Yüzerken nefes alabilmek için öncelikle havuz kenarında veya uygun bir deniz kenarında su içerisinde ve dışarısında çeşitli nefes egzersizleri yapmanız gerekmektedir.

Yüzerken nefes nasıl olmalı?

Yüzerken nefes ağız ve burunun koordineli kullanılması ile sağlanır. Su içerisinde ağız ve burundan verdiğiniz nefesi su dışarısında sadece ağızdan almamız gerekmektedir. Bu durumun temel nedeni, su dışında burundan vereceğiniz nefesin suyun hareketi de göz önüne alırsak burnunuza kaçma ihtimali çok yüksektir. Aynı zamanda sadece ağızdan dışarıda nefes almak, burundan almaktan daha kolay ve rahattır. Bu bakımdan su dışında sadece ağızdan nefes almaya özen gösterin.

Yüzerken neden birkaç kulaç sonrası yoruluyorum?

Bunun en temel nedeni yine nefes kontrolü sağlayamıyor olmanızdandır. Yüzmede her kulacın nefeste bir karşılığı vardır. Örneğin 2 kulaç bir nefes dediğimiz yüzme drilinde amaç bireye 2 kulaçta bir nefesi  nasıl alacağını öğretmektir. Sağ kolunuzu atarken nefes alıyor sol kolunuzu atarken ise nefes almıyorsunuz, buna yüzmede 2 kulaç bir nefes denilmektedir. Böylece sadece kafanızı sağ tarafa çevirerek nefes alıyor olacaksınız.

Yüzmede nefes tekniği

yüzmede nefes tekniği
yüzmede nefes tekniği

Suyun içinde nefes verebilmek için ne yapmak gerekir?

Suyun içinde nefes verebilmek için öncelikle nefes mantığını iyi öğrenmeniz gerekmektedir. Suyun içine rahatça inip orada durmanızı sağlayacak olan nefes veriyor olmanızdır zira nefes vermeden sadece nefesinizi tutarak su üstünden aşağı inemezsiniz.

Suyun altına neden inemiyorum?

Suyun altına inememenizin sebebi nefes vermiyor oluşunuzdur. Düzgün ve kontrollü bir nefes verme ile suyun altına inmek ve orada kalmak oldukça kolaydır. Bunun için ağızdan ve burundan nefes vermeniz gerekecektir. Aynı zamanda sadece ağız veya sadece burundan da nefes vererek de suyun dibine inebilirsiniz.

Yüzerken nasıl nefes alınır
Yüzerken nasıl nefes alınır

Yüzmede nefes alma ve verme teknikleri üzerine çeşitli egzersizler

  • Havuz kenarında ellerinizle kenardan tutacak şekilde dik bir şekilde durun.
  • Su üstünde sadece ağızdan nefes vermeye çalışın bu şekilde birkaç tekrar yapın ve sadece ağızdan nefes verdiğinizi kontrol etmek için burnunuza bir parmağınızı yerleştirin ve hava çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
  • Aynı egzersizi bu sefer burundan nefes verirken ağızdan nefes çıkıp çıkmadığını kontrol ederek yapın.
  • Bu egzersizleri defalarca doğru yaptıktan sonra yavaşça dizlerinizi kırarak sadece kafanızı suyun içine değil tüm gövdenizi suyun içine sokarak ağızdan nefes vermeye çalışın.
  • Aynı egzersizi bu sefer burundan nefes vererek yapın.
  • İyice doğru yaptığınızı hissettiğinizde bu sefer hem burun hem ağızdan suyun altında nefes vermeye çalışın.
  • Suyun altında nefes verme olayını düzgün bir şekilde yapabildiğiniz anda artık kombinasyonlu bir şekilde kafanızı suyun üstüne çıkarttığınızda sadece ağızdan nefes almaya odaklanın.
  • Bu egzersizleri suyun veya havuzun kenarında güvenli bir şekilde defalarda deneyin. Doğru yaptığınıza emin olduğunuzda kenardan uzaklaşarak havuz içerisinde veya deniz içerisinde denemeye çalışın.
  • Suyun içinde, mümkün olduğunca yavaş nefes vermeye özen gösterin.
  • Suyun üstünde de panik hali ile nefes almaktan uzaklaşana kadar egzersize devam edin.
  • Suyun içinde ve dışında nefes alıp vermeyi rahat ve kontrollü bir şekilde uygulamayı başardığınızda artık hareketli bir şekilde yüzebilirsiniz.
Kulaç atarken nefes nasıl alınır
Kulaç atarken nefes nasıl alınır

Kulaç atarken nefes alıp verme nasıl olur?

Sağ kolunuzla kulaç atarken kafanızı sol omzunuza yaslayıp ve başınız sol omzunuzdan kalmasına izin vermeyin. Başınızın arka bölümü omzunuza yaslanmış olsun ve başınız hafifçe yukarı gösterecek şekilde pozisyon alın. Bu aşamadan sonra suyun üstünde ağızdan nefes alırken suyun altına başınızı soktuğunuzda ağız ve burundan beraber hafifçe nefes verin. Tüm nefesinizi suyun altında bitirmeden tekrar suyun üstüne başınızı çıkartın ve aynı işlemi uygulayarak nefes alın.

Bu işleme diğer koldan da nefes alarak yapabileceğiniz gibi 2 kol 1 nefes tekniği uygulayabilirsiniz. Bunun içinde sadece sağ taraftan nefes alınırken sol kulaçta nefes alınmaz. Böylece nefesi her defasında sağ tarafa bakarak almış olursunuz. Başlangıç seviyesi için en uygun nefes egzersizi bu şekildedir.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 29 Ortalama: 4.6]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir