Kas kasılma çeşitleri ve örnekleri nelerdir

Kas kasılma çeşitleri ve örnekleri nelerdir

Kas kasılma çeşitleri ve örnekleri nelerdir. Bu yazımızda kasların kasılma çeşitlerini ve bunlara yönelik örneklerini bulabilirsiniz. Kaslarımız 3 farklı kasılma yöntemine sahiptirler. Bunlar; İzometrik, İzotonik ve İzokinetik kasılmadır. Aşağıda bunları detaylı ve örnekli bir şekilde açıklamaya çalıştım.

Konsantrik eksantrik kasılma
Konsantrik eksantrik kasılma

Ana 3 temel kas kasılması dışında Eksantrik, Konsantrik ve Oksotonik adı verilen kas kasılması türleri de bulunmaktadır. Eksantrik ve Konsantrik kas kasılması aynı zamanda bir çok kaynakta İzotonik kas kasılmasının içine alınmaktadır. Bende İzotonik kas kasılmasının içerisinde bu iki kasılma çeşidine de yer verdim.

Oksotonik kas kasılması ise; kompleks bir kas kasılmasıdır. İzometrik ve izotonik kasılmaların beraber olması durumunda, yani kasılma esnasında kasın hem uzunluğunun hemde geriliminin değişmesi durumunda oluşan kasılma çeşididir.

Şimdi gelelim asıl konumuz olan ve temel olarak kabul edilen 3 kas kasılması çeşidinin mekaniğine ve örneklerine bakalım…

Kas kasılma çeşitleri
Kas kasılma çeşitleri

Kas kasılma çeşitleri ve örnekleri nelerdir

İzometrik kasılma nedir nasıl oluşur
İzometrik kasılma nedir nasıl oluşur

İzometrik kasılma nedir nasıl oluşur

İzometrik kas kasılması, temel anlamda kas boyunun değişime uğramadığı kas kasılması çeşididir. Dışarıdan bakıldığında vücutta (eklem hareketi) herhangi bir hareket görülmez. İç ve dış kuvvetinin birbirine eşit olduğu, kasın tonusunun (geriliminin) arttığı, statik bir kasılmadır. Spor branşları arasında izometrik kas kasılmasının en çok yaşandığını branş, güreş sporudur. İzometrik kas kasılmasına örnek verecek olursak;

  • Tüm beden kasları için Plank egzersizine örnek verebiliriz. Bu egzersiz esnasında kas boyunda bir uzama meydana gelmezken, kas gerilimi (tosunu) artmaktadır.
  • Veya toplu taşımalarda ayakta yolculuk esnasında el tutamaçlarından kendinizi düşmemek için sabit bir şekilde tutmanızda (Ön Kol-Biceps) izometrik kas kasılmasına bir örnek oluşturur.
  • Yine sabit bir duvarı itmeye çalışmanızda izometrik kas kasılmasına bir örnektir.
İzotonik kasılma nedir nasıl oluşur
İzotonik kasılma nedir nasıl oluşur

İzotonik kasılma nedir nasıl oluşur

İzotonik kas kasılması, temel anlamda kas boyunun kısaldığı kas kasılması çeşididir. Bu kasılma esnasında, kas kuvvet üretirken eklem açısını küçültür ve buna bağlı olarak kasında boyu küçülür. Burada kasın tosunu aynı kalmaktadır. Bu kasılma esnasında kasın boyu önce kısalır (Konsantrik),  ve  sonrasında tekrar uzar (Eksantrik). Bu bakımdan dinamik bir kasılmadır. Hareket hızı değişebilmektedir. Kasın gücünü arttırmak veya kas hipertrofisini yükseltmek için sıkça tercih edilir. İzotonik kas kasılmasına örnek verecek olursak;

  • Dumbbell curl hareketi bu kasılma çeşidine bir örnektir. Bu egzersiz esnasında ön kol (Biceps) boyu kısalırken, kuvvet üretimi artar.

İzokinetik kasılma nedir nasıl oluşur

İzokinetik kas kasılması, temel anlamda hareket hızının sabit olduğu dinamik bir kas kasılma çeşididir. Bu kas kasılmasının gerçekleşebilmesi için özel makinelere ihtiyaç duyulur. Bu makineler ile yapılan egzersizler esnasında kişi makinenin sağladığını dirence karşı eş direnç koyarak hareketin devamlılığını sağlar. İzokinetik kas kasılmasına örnek verecek olursak;

  • Özel bir ekipman olan İsokinetic Cybex Machine veya yine özel bir ekipman olan İsokinetic Mini Gym Machine bu kasılma çeşidine örnektir.
  • Serbest stil yüzme esnasında kulaç devride izokinetik kas kasılma için örnek oluşturur.

Bu konumuzu faydalı bulduysanız aşağıda yer alan konulara da göz atabilirsiniz.

  1. MaxVo2 nedir ne işe yarar nasıl gelişir
  2. İnterval antrenman HIIT nedir nasıl yapılır
  3. Vücut tipleri ve özellikleri nelerdir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 12 Ortalama: 4.5]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir