Böbrek üstü bezleri ne işe yarar görevleri nelerdir

Böbrek üstü bezleri ne işe yarar görevleri nelerdir

Böbrek üstü bezleri ne işe yarar görevleri nelerdir. Böbrek üstü bezleri, organlarımızın işleyişini sağlayan hormonların salgılanmasına neden olan salgı bezidir. Salgıladığı önemli hormonlar ile organların işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Salgıladığı hormonlar şunlardır;

  • Adrenalin
  • Noradrenalin
  • Kortizol
  • Aldosteron
  • Androjen
Böbrek üstü bezi nerede yer alır
Böbrek üstü bezi nerede yer alır

Adrenalin hormonu, kalp atışının hızlanması, kan basıncının yükselmesi, karaciğerde yer alan glikojen miktarının azalmasına ve kanda bulunan glikoz seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu durumun oluşmasının altında yatan temel neden, sevinç, öfke, korku, heyecan vs gibi sinirsel değişiklikler veya bozukluklardır.

Noradrenalin hormonu, kan damarlarının kasılmasında etkilidir. Kan basıncının artmasına, kan şekeri ve kalp çarpmasına neden olabilir.

Kortizol hormonu, proteinlerin karbonhidratlara dönüşmesinde etkilidir. Kan şekeri ve karaciğerde glikojen depolanmasını artırıcı özelliğe sahiptir. Bu hormon genel olarak romatizma, iltihap vs gibi sağlık problemlerinde tedavi amaçlı olarak enjekte edilir.

Aldosteron hormonu, kandaki, doku sıvısındaki ve hücrelerdeki iyon değişimi bu hormon sayesinde salgılanır. Bu hormonun az salgılanmasının bir sonucu olarak kan basıncı düşer, dokulardaki sıvı azalır. Fazla salgılanması ise dokularda su tutulmasına, kas zayıflamasına ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir.

Androjen hormonu, testosteron ve adrenosteron salınımı yapar. Bu hormonların en önemli özelliklerinin başında, kas büyümesine ve vücut gelişmesine olanak sağlaması gelmektedir. Anabolik hormonlar arasında yer alan testosteron hormonu, kasların büyümesi ve gelişmesini sağlar. Testosteron hormonu genellikle erkeklerde daha belirgin olarak yer alır.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir