İnsülin direnci nedir belirtileri nelerdir

İnsülin direnci nedir belirtileri nelerdir

İnsülin direnci nedir belirtileri nelerdir. İnsülin direnci, son yıllarda gittikçe artan ve sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Özellikle az yemek yenmesine rağmen kilo verememe sorunu veya sürekli acıkma, doygunluk hissedememe gibi nedenlere yol açar. Hatta tatlıya karşı olan duyarlılığınızda insülin direncinin bir sebebi olabilir.

İnsülin direnci nedir belirtileri nelerdir

İnsülin; kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salgılanan bir hormondur. İnsülin direnci ise işte bu dokulara şekerin alınıp, kullanılmasını ve işlenmesini zorlaştırması durumuna denir. İnsülin direnci ile beraber pankreas dokulara şekeri ulaştırmak için ekstradan çalışması gerekir. Bunun bir nedeni olarak aşırı salgılanan insülin hormonu, açlık hissine kapılmaya, daha çok yemek yeme ihtiyacı hissetmeye veya sürekli olarak bir şeyler atıştırma düşüncesine kapılmanızı sağlar. Aşırı salgılanan insülin ile hem insülin rezervleri azaltır hem de kanda dolaşan yüksek insülin seviyesi çeşitli sorunlara neden olur. Bunların en başında, obezite ve hipertansiyon gibi hastalıklar gelmektedir.

İnsülin direnci basit bir şekilde yapılacak olan kan testi ile öğrenilebilir!

Başka bir deyişle, pankreastan salgılanan insülin hormonuna karşı karaciğer, yağ dokusu ve kas gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlaşma meydana gelir. Bu durumda insülin direnci oluşur. İnsülin direncinin oluşması Tip2 diyabetinde gelişmesine zemin hazırlar.

İnsülin direncinin belirtileri nelerdir

  • Kilo vermede zorluk
  • Özellikle bel çevresinin giderek genişlemesi
  • Karaciğerde yağlanma
  • Tatlıya karşı olan duyarlılık
  • Kontrolsüz kilo artışı
  • Sık sık acıkma veya atıştırma hissiyatı
  • Çok çabuk yorulma veya yorgunluk hissi
  • Elde ayakta titreme
  • Soğuk ter atma
insülin direnci hakkında bilgi
insülin direnci hakkında bilgi

İnsülin direnci neden oluşur

İnsülin direnci genellikle düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam gibi unsurlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda genetik bir yatkınlıkta insülin direncine neden olabilir. Günümüzde baktığımızda neredeyse herkes hazır gıda ürünleri yemekte veya fast food olarak tabir edilen oldukça sağlıksız ortamları tercih etmekte. Bu tarz bir beslenme alışkanlığı insülin direncinin oluşmasına neden olabileceği gibi çevresel faktörlerde oldukça önemlidir.

Özellikle aile bireyleri içerisinde yer alan obez veya diyabetli birinin varlığı, bireyde de insülin direncinin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu gibi durumlarda genellikle genetik faktörler devreye girmektedir.

İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırır mı?

Çoğu zaman duymuşuzdur, ‘’kilo veremiyorum’’ diyenleri. Evet, kilo verilememesinin sebeplerinden biride insülin direncinin varlığı olabilir. Ancak bu durumu tam olarak insülin direncine bağlamamak gerekmektedir. İnsülin direnci olan bir birey neden kilo veremez veya neden kilo vermekte zorlanır sorusunun cevabı da çok basittir. Çünkü insülin direnci olan bireylerde doygunluk hissi zor oluşur ve sürekli kendilerini aç hissederler.

İnsülin direnci olan bireyler eğer ki kilo vermeyi düşünüyorlarsa öncelikli olarak bu duruma göre beslenme diyeti uygulamalıdırlar. Yemek miktarlarını azaltmanın yanında, glisemik indeksi düşük, kalorisi az, posa içeriği yüksek ve uzun süre tok tutabilecek besinler seçmek son derece önemlidir. Aynı zamanda sadece beslenme diyeti ile değil egzersiz programı ile de kilo verme işlemi sağlıklı bir şekilde devam ettirilmelidir.

İnsülin direncinden kurtulmak için ne yapmak gerekir

İnsülin direncinden kurtulmak için sportif aktivitelerde bulunmak en önemli yardımcınızdır. Spor egzersizlerinin yanı sıra düzenli ve sağlıklı beslenme son derece önemlidir. Aynı zamanda sadece spor faaliyetleri değil günlük yaşamda da hareketli bir yapıda olmak insülin direncinden kurtulmak için etkili bir yöntemdir.

İnsülin direncini kıran en doğal yöntem spordur!

İnsülin direnci aşırı yüksek olan bireylerde sadece sportif faaliyetlerde bulunmak yetmeyebilir. Bu gibi durumlarda çeşitli ilaç tedavilerine gidilir. Spor yapmayı engelleyen durumlarda da yine ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir.

İnsülin direnci tip2 diyabetin habercisi midir?

İnsülin direnci olan bireylerde genellikle tip2 diyabetinde oluşma olasılığı yüksektir. Bu durumun oluşmasındaki neden glikozun, insülin direnci nedeni ile kullanımında çeşitli aksamalara neden olması ve sürecin devamında da kandaki şeker miktarı yükselir ve bu sayede diyabet rahatsızlığı oluşabilir. İnsülin direnci uzun süre tedavi edilmezse bel bölgesinde yağlanmaya ve buradan da oboziteye kadar uzanabilmektedir. İnsülin direnci aynı zamanda kolestrol yüksekliği, hipertansiyon ve koroner kalp hastalıklarına sebep olabilir. Vücutta yer alan fazla yağ dokusu insülin direncine neden olabileceği gibi insülin direnci sonucu da vücutta yağ dokusu artabilir.

insülin direnci nedir nasıl olur
insülin direnci nedir nasıl olur

İnsülin direncine karşı beslenme

İnsülin direncinden kurtulmanın veya korunmanın en büyük destekçisi beslenmedir. Düzgün beslenme sizi insülin direncinden koruyabileceği gibi yanlış beslenme sonucu da insülin direncine sebep olabilirsiniz. İnsülin direnci olan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken besinler glisemik indeksi yüksek besinlerdir. Bu tip besinlerden uzak durmak her zaman avantajlı bir durumdur.

Glisemik indeksi yüksek bazı besinler şunlardır;

  • Hazır meyve suları
  • Şerbetli tatlılar
  • Beyaz pirinç
  • Beyaz ekmek
  • Patatesle hazırlanmış besinler vs.

Yukarıda verdiğimiz besinler glisemik indeksi yüksek besinlerdir. Burada yer alan besinler kandaki insülin hormonu seviyesini yükselterek insülin direncinin oluşmasına sebep olabilmektedir.

Tereyağı yerine sıvı zeytin yağı, yemeklerde daha az tuz, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, meyve suyu yerine su ve doğal meyve tüketmek dikkat edilmesi gereken beslenme ipuçlarıdır.

İnsülin iğnesi
İnsülin iğnesi

İnsülin direnci nasıl tedavi edilir?

İnsülin direnci genellikle yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, vücut yağ oranı yüksekliği vs gibi nedenlere bağlıdır. Bu nedenle düzenli ve dikkatli beslenme, yaşam faaliyetlerinde hareketlilik, spor, ve vücut yağ oranın düşürülmesi gibi hedefler ile insülin direnci %60’a kadar tedavi edilebilir. Hareket etmede sorun yaşayan, kronik rahatsızlıkları bulunan veya çeşitli sebepler ile bunları uygulayamayan bireylerde ilaç tedavisi uygun görülmektedir.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir