Yüzerken nasıl kulaç atılır

Yüzerken nasıl kulaç atılır

Yüzerken nasıl kulaç atılır. Yüzerken kulacı doğru atmak sudaki itiş gücünüzü arttırmaktadır. Kulacın yanlış atılması sonucu ise suya karşı olan itiş gününüz azalacaktır. Bu bakımdan yüzme esnasında kulacın doğru ve düzgün atılıyor olması son derecede önemlidir. Yüzerken kolların doğru veya yanlış kullanımı, yüzme hızınızın da hızlı veya yavaş olmasını sağlayacaktır.

Yanlış kulaç hareketi
Yanlış kulaç hareketi

Yüzerken iyi bir şekilde kol çekişi uygulayabilmek için suda sürüme seviyenizin iyi olması gerekmektedir. Bir başka deyişle sudaki kayma seviyeniz kollarınızın çekişi için son derece önem arz etmektedir.

Yüzerken nasıl kulaç atılır?           

Yüzerken kulaç atma işlemine başlamadan önce bir başka önemli husus olan yüzerken nefes alma işlemini tam olarak uygulayabilmeniz kulacınızın daha doğru olması için önemli bir parametredir.

 

Doğru kulaç atabilmek için doğru nefes ve doğru ayak vuruşu gerekir!

Yüzerken nefesin nasıl alınacağınız tam olarak öğrendiysek yüzme esnasında kol çekişi, kol itişi ve kol devri gibi konuları kapsayan kulaç atma olayını açıklamaya başlayalım.

En başta söylediğimiz gibi yüzerken kulacı doğru atabilmek için suda kayma olayını tam olarak doğru yapabiliyor olmalıyız.

Peki nedir bu suda sürüme veya kayma?

Su yüzeyinde hareketsiz bir şekilde havuz kenarından başlayarak kendinizi ileri doğru itin. Bacaklarınız arkada hafif açık veya tamamen kapalı olabilir. Bu esnada bacak vuruşu uygulamayın. Kollarınız omuz genişliğinde açık ve ileri doğru uzanmış şekilde dursun. Aynı bacak gibi kollarınızı da bu esnada hareketsiz bir biçimde tutmaya çalışın. Başınız kollarınızın arasında ve kollarınız kulaklarınızı kapatacak pozisyonda gergin bir şekilde öne uzanmış olsun.

Daha sonrasında suda bu şekilde hareketsiz bir şekilde kayma yani sürümeyi gerçekleştirirken suyun içinde sabit bir şekilde duran başınız ile su içinde nefes vermeyi deneyin. Hızınızın yavaşladığı noktada kontrollü bir şekilde toparlanın ve hareketi birkaç kez tekrar edin. Eğer ki bu uygulamayı hatasız ve belirli bir mesafeyi kat edebilecek kadar yapabiliyorsanız yüzmede kayma pozisyonunu başarı ile uygulayabiliyorsunuz demektir.

  • NOT: Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme hakkında bilgi edinmek için buradaki makalemi okuyabilirsiniz. 

Yüzerken kulaç atma hakkında

Yüzerken kulaç atabilmek için yazımızın en başından beri bahsettiğimiz çeşitli parametreleri artık uyguluyor olmalısınız. Bunlar yüzerken nefes alma ve yüzmede kayma. Eğer bu iki uygulamayı doğru ve kontrollü bir şekilde yapabiliyorsanız yüzmede kol hareketlerine geçebilirsiniz.

Yüzerken kulaç atma video

Yüzerken kulaç atma video
Yüzerken kulaç atma video

Yüzerken kulaç atma egzersizleri

Bu bölümde yüzerken kulaç atma ile ilgili örnek bir egzersiz yer alacak. Egzersizimizin başında havuz kenarına geçin. Ayaklarınız yere basacak şekilde ve omuz genişliğinde açık olsun. Egzersiz esnasında yatay pozisyonda değil ayakta olacağınızı unutmayın. Ayakta yapacağımız bu uygulamanın sonrasında su içinde yatay bir şekilde yüzerken nasıl kulaç atılacağına değineceğiz.

Yüzerken kulaç atma egzersizi, Uygulama 1:Hareketin başlangıcında ayaklarınız yerde ve omuz hizasında açık bir şekilde sabit dursun. Kollarınızı gergin bir şekilde havuz kenarından tutabileceğiniz kadar öne doğru uzatın. Kollarınız da açıklığı omuz hizanız kadar olsun. Hareketin devamında, sağ kolunuzu suyun içine doğru gergin ve düz bir şekilde sokarken sol kolunuz havuz kenarından tutacak pozisyonda kalsın. Tek kol üzerine yapacağınız bu egzersizi daha sonrasında çift kol olarak da yapabilirsiniz.

Kollarınız suyun içine doğru girerken avuç içiniz zemine paralel ve açık bir şekilde olsun. Suyun altına doğru çektiğiniz kolunuzu cep noktasına değene kadar (pantolonunuzun cebinin bulunduğu yer) indirin. Daha sonrasında cep noktasına hafifçe elinizi sürterek tam bir devir oluşturacak şekilde kollarınızı bükmeden en arkaya doğru kolunuzu çevirin ve suda ilk olarak serçe parmağınız çıksın. Bunu uygulayabilmek için cep noktasına değdikten sonra kolunuza hafifçe rotasyon uygulayın ilk olarak serçe parmağınız sudan suyun içinden çıkmış olsun.

Yine hareketin devamında kollarınızı dirseklerinizden hiç bükmeden başınızın üstüne doğru ve omuz hizanızdan ayrılmayacak şekilde başlangıç noktasına çevirmeye çalışın. Bu esnada vücudunuzu hafifçe çevirerek kulaç attığınız kolun yönüne doğru rotasyon uygulayın. Bu egzersizi önce tek kol daha sonrasında ise çift kol olarak uyguladıktan sonra diğer egzersize geçebilirsiniz.

Yüzerken kollar nasıl olmalı

Yüzerken kulaç atma egzersizi, Uygulama 2: İlk önce yaptığımız egzersiz gibihavuz kenarında yerinizi alın. Aynı şekilde kenardan tutun ve bacaklarınız yerde omuz hizanızda açık olsun. Kollarınız yine aynı pozisyonda ve havuz kenarından tutabilecek şekilde gergin dursun.Harekete aynı bir önceki egzersiz gibi başlayın. Diğer egzersizden farklı olarak bu bölümde cep noktasına ulaştırdığınız kolunuzdan sonra suya çıkarken ilk gözükecek olan bölüm dirsekleriniz olacaktır.

Bunu yapabilmek için cep noktasına yine değdikten sonra kolunuzu dirsekten hafifçe bükün ve suyun yüzeyine doğru çıkartmaya çalışın. Dirseklerinizi ilk olarak suyun yüzeyine çıkartabildikten sonra yine serçe parmağınız devamında sudan çıkacak pozisyonda olsun. Sudan en son çıkan parmağınız baş parmak olmalıdır. Bunu yapabilmek için su içerisinde cep noktasına ulaştıktan sonra vücudunuzu kulaç attığınız kolunuzun yönüne doğru hafifçe döndürmeye çalışın.

Kulaç atarken dirseklerin durumu

Yüzerken kollar nasıl çevrilir
Yüzerken kollar nasıl çevrilir

Yüzerken kulaç atma egzersizi, Uygulama 3: Bu egzersizde havuz kenarından tutunarak bulunduğumuz yerde suya paralel bir şekilde uzanmış halde kulaç devri uygulamaya çalışacağız. Bunu yapabilmek için öncelikle havuz kenarından tutunuz. Kollarınız omuz genişliğinde açık olsun. Kollarınız gergin ve dirseklerde bükülmesin. Hareketin devamında eğer yapabiliyorsanız bacaklarınızı arkaya doğru uzatarak arkada devamlı olarak çalışmasını sağlayın.

Eğer bacaklarınızı arkada uzanmış bir vaziyette çalıştıramıyorsanız bacaklarınızı altına sosis veya pullbuoy gibi eğitim materyalleri koyarak suyun üstünde durmasını sağlayabilirsiniz. Suyun üstünde yüzüstü uzanmış vaziyette kollar havuz kenarından gergin ve düz bir şekilde tutmuş pozisyonda olacak şekilde hareket için yerimizi aldıysak kulaç egzersizine başlayabiliriz.

Yüzerken kulaç atma

Öncelikle eğer ki nefes kontrolünü sağlayabiliyorsanız başınızı suyun altına sokarak kol çevirmeniz daha kolay olacaktır. Eğer ki sağlayamıyorsanız bir süreliğe başınız yukarda da yapabilirsiniz ancak ilerleyen dönemde başınızın kesinlikle suyun altında olmasına özen gösterin. Eller kenardan gergin bir şekilde tutulmuş şekilde kulaç devrine başlayabiliriz. Sol kolunuz havuz kenarından gergin ve bükülmeden sizi tutarken sağ kolunuzu havuzun içine doğru bükmeden ve gergin bir şekilde sokun. Bu esnada avuç içleriniz suyu arkaya doğru itebilecek şekilde açık olsun.

Kafanızı hareketin başlangıcında suyun içine sokun. Kolunuz cep noktasına geldiğinde cep noktasına hafifçe sürterek önce serce parmağınız suyun üstüne çıkacak şekilde hareketi uygulayın. Serçe parmağın çıkışından sonra kolunuzu en tepe noktaya kadar düz ve gergin bir şekilde kaldırın.

Kolunuzu havuz kenarına doğru çevirirken kulaklarınıza değecek kadar yakın bir mesafeden çevirmeye özen gösterin. Avuç içleriniz kenardan tutabilecek durumda elinizi kenarı yerleştirdikten sonra nefes alıp diğer kolunuz için aynı egzersizi uygulayın. Daha sonrasında bu işlemi çift kol için uygulayın ve her bir kolda karşıdan nefes almayı ihmal etmeyin. Hareketin tamamında arka bölümde bacaklarınız çalışıyor durumda olmalıdır. Eğer ki bacaklarınız çalışmasına rağmen suya doğru batıyorsanız daha önce bahsettiğimiz gibi sosis veya pullbuoy ekipmanlarını kullanabilirsiniz.

Yüzerken kulaç atma egzersizi, Uygulama 4: Bir önceki egzersiz gibi havuz kenarında yerinizi alın. Aynı işlemleri uygulayın. Bacaklarınız havada durmuyor ise yardımcı ekipmanlardan destek alın. Bir önceki egzersizden farklı olarak bu sefer kol devrini uygularken önce dirseklerinizin suyun yüzeyine çıkmasını sağlayın.

Bunu yapabilmek için cep noktasından itibaren dirseklerinizi hafifçe bükerek ilk olarak suyu çıkışına olanak sağlayın. Daha sonrasında ise serçe parmağın sudan çıkmasını sağlayarak hareketi devam ettirin. Dirseklerinizi hafif bükülü şekilde kol atışını yaparken baş noktasına gelene kadar dirseklerinizi düzleştirmemeye özen gösterin ve devamında kollarınızı düzleştirerek suda sürüme yani kaymayı gerçekleştirin.

Doğru kulaç nasıl atılır

Yüzerken kulaç atma esnasında yapılan hatalar:

  • Kolları aşırı gergin tutma
  • Kayma yani sürüme uygulamama
  • Dirsekleri çok fazla bükme
  • Kolun giriş noktasını çok açık veya çok dar yapma
  • Yüzme esnasında suyu süpürmeme (Gidiş yönünün tersine suya baskı yapmama)
  • Kafayı sürekli olarak dışarda tutarak boyun bölgesine zarar verme
  • Nefes ve ayak hareketlerini doğru uygulayamadan kulaç hareketine geçme
Doğru kulaç
Doğru kulaç
Yanlış kulaç
Yanlış kulaç
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 13 Ortalama: 4.5]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir