Yüzme antrenörü nasıl olunur

Yüzme antrenörü nasıl olunur

Yüzme antrenörü nasıl olunur. Bu makalemizde yüzme antrenörü nasıl olunur, yüzme antrenörü maaşları ne kadardır, yüzme antrenörü olmak için gerekli şartlar nelerdir gibi, bu konuda merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Yüzme antrenörü nasıl olunur

Son yıllarda ülkemizde popülaritesi giderek artan mesleklerin başında yüzme hocalığı gelmektedir. Bu durumun oluşmasında Yüzme Federasyonunun ve Spor Bakanlığının almış olduğu kararlar son derece etkilidir. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen projeler çerçevesinde hem okullardan hemde il-ilçelerde bir çok yüzme havuzu kuruldu. Bunun bir sonucu olarak da yüzme alanında ilgi her geçen gün artmaya başladı.

Yüzme antrenörü maaşları
Yüzme antrenörü maaşları

Son yıllara kadar ülkemizde yüzme sporu maalesef pekte ilgi gören bir branş değildi. Bu konuda gelişmiş dünya ülkelerini bırakın orta seviye ülkelerin bile gerisinde bir durumdaydık. Ancak son 5-10 yıldır yapılan etkili ve doğru çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Bu sayede hem yüzme branşına olan ilgi arttı hemde bu alanda uluslararası başarılar yavaş yavaşta olsa gelmeye devam ediyor. İyi bir yüzme eğitimi için kuşkusuz en önemli unsurlardan biri iyi eğitim ve iyi bir altyapısı olan antrenörler ile çalışmaktan geçmektedir. Ülkemizde yüzme antrenörlerinin eğitiminden ve gelişimden sorumlu kurum Yüzme Federasyonu‘dur. Yüzme Federasyonu son yıllarda bu alana gerekli önemi vererek nitelikli personel yetiştirme konusunda diğer bir çok spor federasyonuna göre daha etkilidir.

Yüzme federasyonun vermiş olduğu antrenörlük eğitimlerinde diğer bir çok federasyon gibi kademe sistemi yer almaktadır. 1-2-3-4-5 kademe yüzme antenörlük kursları Yüzme Federasyonu tarafından yılın belirli zamanlarında ve belirli illerinde açılmaktadır. Bu kurslar hakkında bilgi edinmek ve katılım şartları hakkında bilgi almak için en doğru adres federasyonun resmi web sitesidir. Ancak bu makalemde, bu konu üzerine aklınıza gelebilecek tüm soruları tek tek cevaplamaya çalışacağım. Sizde aklınıza takılan bir soru olursa alt bölümde yer alan yorum panelinden sorularınızı bana ulaştırabilirsiniz. Aynı zamanda web sitemiz üzerinden tüm spor federasyonlarının antrenörlük kurslarına yönelik ilanlarını paylaşmaktayım.

Sizde spor alanında antrenörlük kurslarını takip etmek, açılacak kurslara önceden haberdar olabilmek için sitemizde yer alan E-Posta Aboneliği bölümüne kaydınızı yapmayı unutmayın. Bu sayede açılan tüm kurslar ve eğitimler hakkında bilgiler mail adresinize sitemiz aracılığı ile ulaşmaktadır. Tek yapmanız gereken İsim ve mail adresinizi yazdıktan sonra ”Abone Ol” butonuna basmak olacak. Ayrıca istediğiniz zaman aboneliğinizi sonlandırabileceğinizi unutmayın.

Yüzme hocası nasıl olunur şartları nelerdir
Yüzme hocası nasıl olunur şartları nelerdir

Şimdi gelelim konumuza…

Yüzme antrenörü nasıl olunur şartları nelerdir

Yüzme antrenörlüğü yapabilmeniz için öncelikli şart 18 yaşını doldurmuş olmanızdır. Bunun dışında Yüzme Federasyonunun düzenlemiş olduğu 1.Kademe Yüzme Antrenörlük Kurslarından başarı ile geçmiş olmanız gerekir. Aynı zamanda bir tavsiye olarak da şunu söylemeliyim ki her yüzme hocası, cankurtaranlık eğitimini de alması kendi yararına olacaktır. Sağlık Bakanlığı onaylı Cankurtaranlık kurslarına katılarak bu belgeyi de alabilir ve CV’nizi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.

Maalesef şunu da belirtmek istiyorum ki yüzme hocalığını herhangi bir belgesi olmadan da bazı kurumlar yaptırmaktadır. Özellikle küçük çaplı kurumlar bu işe soyunsa da büyük ve kurumsal yerlerde belgesiz bir şekilde çalışmanız imkansızdır.

Peki yüzme hocası olmak için nasıl bir sınav uygulanıyor. Aslında herkesin merak ettiği bölümde burası. Şunu önceden söylemeliyim ki spor alanında eğitimi en sıkı (olması gerekende bu) olan federasyon, Yüzme Federasyonudur. Neden diye soracak olursanız, çünkü; 4 yüzme stilini de uygun teknikte istemektedir. Bu durum yüzmeyi tam olarak bilmeyenlerin zorlanabileceğini bir durumdur. Ancak diğer spor branşlarına ait eğitimlerde ise hiç bir şey bilmeden de sınavları geçmek mümkündür. Yüzme antrenörlük eğitiminde 4 stil içinde ortalama bir yüzme deneyimi istenir ve bunu da 1.Kademe Antrenörlük eğitimlerinde 100 metre olarak uygulatır. 4 stil üzerinden özellikle Serbest, Kurbağalama ve Sırtüstü orta düzey olması yeterlidir. Kelebek stil için başlangıç düzeyi de sınavı geçmeniz için genelde yeterli olmaktadır. Ancak bu bahsettiğim parametrelerin 1.Kademe Yüzme Antrenörlük Kursu için olduğunu unutmayın!

Yüzme antrenörlüğü kademeleri ve görev alanları

1. Kademe (Yardımcı Antrenör): Üst düzey antrenörün yanında ve/veya spora
yeni başlayanlarda,
2. Kademe (Antrenör): Minikler ve yıldızlar kategorisinde ,
3. Kademe (Kıdemli Antrenör): Gençler ve büyükler ve diğer kategorilerde,
4. Kademe (Başantrenör): Tüm Kategorilerde,
5. Kademe (Teknik Direktör): Tüm Kategorilerde,

Yüzme antrenörlük kursu katılım şartları (1.Kademe)

  1. En az Lise ve dengi okuldan mezun olmak,(bütün kademeler için geçerli olup, Milli sporcularda tahsil şartı aranmaz)onaylı millilik belgesini ibra etmek zorunludur.
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak,
  3. Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı ile malül olmamak.
  4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis; 6 aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla; zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırmak, devlet sırlarını açığa vurmak suçlarından dolayı tecil edilmiş olsa dahi ceza almamış olmak,
  5. Sporla ilgili her türlü disiplin ve ceza düzenlemeleri ve Federasyon Disiplin Talimatı kapsamında son üç yıl içinde bir defada 6 ay ve daha fazla ve/veya toplam 1 yıldan fazla ceza almamış olmak,
  6. Kurslara başvurunun fazla olması halinde ilgili spor dalında milli olmak, üniversitelerin beden eğitimi ve spor eğitimi veren yüksek öğrenim kurumları ile diğer üniversite ve yüksekokullardan mezun olmak, yabancı dil bildiğini belgelemek veya en az 5 yıl lisanslı yüzücü olmak katılım için öncelik sebebidir

Yüzme antrenörlük kursuna katılım için istenilen belgeler

  1. 4 adet vesikalık Fotoğraf ( fotoğraf arkasına isim soy ad yazılması gerekmektedir. )
  2. Lise Diploması veya üniversite mezuniyet belgesi (E Devlet Barkodlu) Yalnızca mezuniyet belgesi kabul görecektir.
  3. Savcılık iyi hal kâğıdı (E-Devlet Barkodlu)
  4. Sağlık raporu (aile hekiminden – devlet hastanesinden- özel klinikten) – (aslı) (Yüzme Antrenörlüğü yapmasına engel bir durum yoktur) İbaresi yer almalıdır.
  5. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden cezaları olmadığına dair yazı ( E devlet Barkodlu)
  6. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  7. İkametgâh Belgesi (E-Devlet Barkodlu)
  8. Kurs ücret dekontunun aslı (Ücret seçmeyi kazandıktan sonra 2 Aralık’ta yatırılacaktır)
  9. Teorik derslerden muaf olanlar, muaf olduklarına dair belgelerini getirmek zorundadır.(.Besyo mezunları e devlet mezun belgesi ve/veya Antrenörlük Belgesi (e-devlet kanalıyla alabilirsiniz)

Yüzme antrenörlüğü iş olanakları hakkında bilgi

Yüzme antrenörleri kademelere göre sıralanmaktadır. Bu kademe sıralamasına göre antrenörün çalışma alanları da değişmektedir. 1.Kademe eğitmenler daha üst seviye antrenörlerin yanında her kurumda çalışabilmektedir. Diğer kademe eğitmenlerde yine aynı şekilde üst bölümde bahsettiğim gibi kademe sıralamasına göre çalışma olanakları bulunmaktadır.

Peki nerelerde çalışabilirler?

  • Yüzme kulüplerinde
  • Fitness ve sağlıklı yaşam merkezlerindeki havuz birimlerinde
  • Otellere ait havuzlarda
  • Tatil bölgesine ait otellerin deniz ve havuzlarında (Cankurtaran hizmeti olarak çalışabilirler)
  • Belediye veya kurumlara ait spor tesislerindeki havuz bölümlerinde vs.

Yüzme antrenörlük maaşları ne kadardır?

Bu konuda net bir rakam vermek yanlış olur. Zira özel dersler ve grup dersler için her kurum farklı bir fiyatlandırmaya gidebilir. Bu fiyatlandırmada ana kıstas, kurumun bulunduğu il-ilçe değeri ön plandadır. Örneğin İstanbul’da çalışan bir yüzme hocası ile ülkemizin farklı illerinde çalışan hocaların fiyatları farklılık gösterebilmektedir. Hatta İstanbul içinde bile bu durum farklılığa neden olabilir. Örneğin, Kalamış ile Pendik’te çalışan bireyler arasında özel ders fiyatlarındaki farklılıktan dolayı değişimler olabilir. Tabi durum tam tersi de olabilir. Bunun oluşmasındaki en önemli sebep ise yüzme hocasının kalitesidir.

İyi bir yüzme hocası yani CV’si iyi ve kurum olarak da iyi bir yerde çalışan yüzme antrenörleri ortalama 5.000-10.000 arasında maaş alabilmektedir. Hatta kimi zaman bu rakamın üstüne de çıkılabilir. Yine bu durumun temel sebeplerinden biri Yüzme Antrenörünün kendisi ile alakalı bir durumdur. Kademesi yüksek, özel ders potansiyeli iyi, yabancı dil bilen ve bu alanda kendini ispatlamış eğitmenlerin kazancı 10.000 üzerindedir.


Bu makalemi beğendiyseniz aşağıda yer alan konuları da inceleyebilirsiniz;

  1. Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme
  2. Yüzme tahtası ne işe yarar nasıl kullanılır
  3. Yüzerken nasıl kulaç atılır
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 4 Ortalama: 5]

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir