Yüzmede kullanılan yardımcı ekipmanlar

Yüzmede kullanılan yardımcı ekipmanlar

Yüzmede kullanılan yardımcı ekipmanlar. Yüzme sporu ile uğraşan bir çok yüzücü bu listede yer alacak yüzme malzemelerin bir çoğunu biliyor olabilir. Ancak yüzme sporuna yeni başlamış bireyler için bazı ekipmanlar yabancı gelebilir. Bu makalemde yüzme antrenmanlarınız da kullanabileceğiniz malzemeler hakkında bilgiler bulacaksınız. Hazırsanız başlıyorum…

Yüzmede kullanılan yardımcı ekipmanlar

Yüzme sporunu dünyada en önemli spor branşlarının başında gelmektedir. Ülkemizde de son yıllarda özellikle yüzme federasyonunun olumlu çalışmaları sonucu hak ettiği değeri görmeye başladı. Neredeyse her il ve ilçede artık günümüzde yüzme havuzları bulunmakta. Hal böyle olunca lisanslı yüzücü sayısı da her geçen gün daha da artmakta. Bunun bir sonucu olarak da ilerleyen yıllarda uluslararası arenada ciddi başarıların gelebileceğini söylemek hayalcilik olmayacaktır.

En çok kullanılan yüzme ekipmanı ”Kickboard

Konumuza dönecek olursak, yüzme alanında gerek kara gerekse su içi antrenmanlarda bir çok yardımcı ekipman kullanılmaktadır. Mesela bunların en başında yüzme tahtası gelmektedir. Yüzme tahtası hem yeni başlamış hemde profesyonel düzeyde yüzen her birey için 1.numaralı yüzme malzemesidir diyebilir. Zira, yüzme köpüğü yada uluslararası dilde Kickboard ile yapabileceklerinizin sınırı yoktur. Hem çocuk hemde yetişkin bireylerde, yüzme tekniklerinin yerleştirilmesi aşamasında aktif olarak kullanılır. İleri düzey yüzücülerde de teknik koruma ve çeşitli drill antrenmanlarında tercih edilir. Yüzme tahtası hakkında daha fazla bilgi isterseniz burada yer alan makalemi inceleyebilirsiniz.

Yeni başlayanların önceliği ”Yüzme makarnası

Bir başka önemli yüzme malzemesi ise makarna veya sosis diye tabir edilen uzun ince çubuklardır. Bu ekipman genellikle yüzme öncesi suya alışma evresinde kullanılır. Hem çocuk hemde yetişkin kursiyerler için başlangıç düzeyinde tercih edilir. Ancak ileri düzey yüzücülerde de çeşitli antrenmanlarda yer alır. Özellikle zorlayıcı drill çalışmalarında suya karşı direnç oluşturması için kullanılır. Bazende dönüşler vs gibi bazı önemli noktalarda tercihen kullanabilir.

En iyilerin tercihi ”Pullbuoy

Şahsen benimde en çok tercih ettiğim ve çalışmaktan zevk aldığım bir ekipman olan Pullbuoy, aslında çokta tercih edilen bir malzeme değildir. Özellikle yeni başlayan bireylerin pekte bilgisi dahilinde olmayan bu yüzme malzemesi, genel işlevi üst bedeni güçlendirmek ve vücut koordinasyonunu sağlamaktır. Ancak ayak vuruşlarında da kullanılabilir. Zira bende kendi derslerimde bu amaç içinde kullanılıyorum. Özellikle ayaklarını su yüzeyine kaldıramayan bireyler için oldukça yardımcı bir ekipman rolünü üstlenmektedir. Pullbuoy ismi genel itibari ile ”ayakların arasına konulan yüzme aparatı” olarak bilinmektedir. Pullbuoy hakkında daha detaylı ve açıklayıcı bir bilgi isterseniz burada paylaşmış olduğum makaleme göz atabilirsiniz.

En zevkli yüzme malzemesi ”El ve ayak paletleri

Yukarıda saydığım 3 temel ve en önemli yüzme malzemesi dışında antrenmanlarınız esnasında son derece etkili ve işe yarar ekipmanlardan biride yüzme paletidir. Hem el hemde ayak paletlerini kullanarak antrenmanlarınızı şekillendirebilirsiniz. Aynı zamanda yüzme paletleri ile antrenmanlarınızı daha eğlenceli ve daha efektif hale getirebilirsiniz. Özellikle ayak paletleri yeni başlayan bireyler için son derece önemli bir yüzme malzemesidir. Ayak vuruşlarının kavranması ve üst bedenin daha kontrollü bir yol izlemesi için kullanılır. El paletleri ise daha çok ileri düzey yüzücüler için tercih edilir. Yine üst gövdenin güçlenmesi ve suya karşı uygulanan olumlu direnci arttırmak için kullanılır.

Yüzme antrenmanlarının olmazsa olmazı ”Kronometre

Kuşkusuz yüzme antrenmanları esnasında en zevkli bölüm derecelerin alındığı bölümdür. Bu bölümde bireyler hem kendileri ile hemde rakipleri ile yarışırlar. Sadece grup derslerinde değil bireysel antrenmanlarınızda da yanınızda kronometre bulundurmalısınız. Zira bu sayede kendi gelişiminizi en iyi şekilde takip edebilirsiniz. Hem performans antrenmanlarında hemde bireysel drill çalışmalarınızda zamana karşı çalışmak olumlu artılar kazandıracaktır.

Nefes ve teknik odaklı çalışmalarda kullanılan ekipman ”Şnorkel

Yukarıda bahsetmiş olduğum yüzme ekipmanlarının listesini dahada çoğaltabiliriz. Örneğin Şnorkel bunlardan biridir. Palet gibi Şnorkel kullanımı da oldukça zevkli ve eğlencelidir. Hem başlangıç düzeyindeki yüzücülerde hemde ileri düzey yüzücülerde şnorkel kullanılır. Nefes koordinasyonunun eğitiminin alınmasında veya nefesi düşünmeden teknik odaklı çalışmalarda şnorkel tercih edilmektedir. Hem şnorkel hemde palet kombinasyonunun yer aldığı antrenmanlar ise en zevkli bölümdür.

Diğer yüzme malzemeleri nelerdir?

Şimdiye kadar bahsettiğim tüm yüzme ekipmanları antrenmanlarınız da önemli bir rol alırlar. Ancak şimdi bahsedeceğim yüzme ekipmanlar listesinde ise tercihe dayalıdır. Bunlar; kulaç tıkacı, burun tıkacı, yüzme bonesi, yüzme gözlüğü vs.

Özellikle bu saydıklarım arasında en önemlisi, yüzme gözlüğüdür. Özellikle yüzme havuzu kullanan bireylerin bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Her ne kadar temiz olsa da herhangi bir yüzme havuzu asla denizin yerini alamaz. Bu bakımdan kişisel sağlığımız için yüzme gözlüğü son derece önemlidir. Gözlük dışında çalıştığınız yerin kuralları doğrultusunda bone de önemlidir. Aynı zamanda yüzme bonesi yarışma düzeyinde derecelerde farklılığa neden olduğunu unutmayın. İyi bir bone ise sudaki sürtünmenizi (saçlar) minimuma düşürebilirsiniz.

Burun tıkacı ve kulak tıkacı ise fonksiyonel bir malzeme olup, bu konuda hassasiyeti olanlar kullanabilirler. Şahsi önerim hem burun tıkacına hemde kulaç tıkacına alışmadan normal nefes tekniklerini öğrenmenizdir. Bu sayede bunları kullanmanıza gerek kalmadan yüzebileceğinizi göreceksiniz.

Yüzme malzemeleri

Yüzme malzemeleri
Yüzme malzemeleri

Bu makalemi beğendiyseniz aşağıda yer alan konularda ilginizi çekebilir;

  1. Yüzme tahtası ne işe yarar nasıl kullanılır
  2. Yüzerken nasıl kulaç atılır
  3. Yüzmede nefes tekniği, nefes alma ve verme
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
[Toplam: 7 Ortalama: 5]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir